Szukaj na tym blogu

środa, 13 sierpnia 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

"Ciasto bardzo łatwe do zrobienia. Puszyste i długo zachowujące wilgotność.  Śliwki można zastąpić oczywiście innymi owocami, np.: morelami, jabłkami, brzoskwiniami, wiśniami. Źródło: TU.

Składniki:
  • 360 g mąki 
  • 200 g cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 7-10 śliwek 
  • odrobina cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Śliwki umyć i przekroić na pół. Wyciągnąć pestki. 
Dalej postępować podobnie, jak przy przygotowywaniu muffunek, czyli w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać olej z jajkami a po chwili dodać jogurt naturalny i raz jeszcze, tym razem delikatnie, wymieszać.
Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać aż składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto) i piec około 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gotowe, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Przepis dodaję do akcji:
 Z dziećmi i dla dzieci 2014

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że smakowało :) Pięknie Ci wyrosło! :) Przesyłam pozdrowienia dla Ciebie i męża ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcona do zbliżenia sie do piekarnika pakuję manele i wracam w jego pobliże (koniec wakacji :(( )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta jogurtowe - moja milosc!
    Prawdziwie letnie ciasto...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dawno nie robiłam już ciasta na jogurcie... Muszę sobie przypomnieć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam, wyszło pięknie ;-)

    OdpowiedzUsuń