Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Sernik z kokosową bezą

"BARDZO dobry sernik. Wilgotny, trochę mazisty, z chrupiącą kokosową bezą. Lekko zmodyfikowałam przepis, zmniejszając ilość cukru i dodając sok z cytryny, który fajnie podkręcił smak sernika."
 
Składniki spodu:
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:
  • 1 kg sera mielonego (np. z wiaderka)
  • 1/2 szklanki cukru (kto lubi bardziej słodko niech da 1 szklankę)
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • można dorzucić rodzynki lub żurawinę
Składniki bezy kokosowej:
  • 6 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżeczek cukru
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
 
Przygotowanie:
Składniki na spód zagnieść, rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę - spód i boki.
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Na koniec wmieszać rodzynki lub żurawiną - jeśli oczywiście chcemy o ich smak wzbogacić sernik.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzać do 150oC-170oC.
Gdy piekarni będzie się rozgrzewać, przygotować kokosową bezę: białka ubić z cukrem, dodać wiórki i wymieszać.
Masę koksową rozsmarować na masie serowej i piec ok. 50 minut. Gdyby beza zbyt mocno się przypiekała, można wierzch przykryć folią aluminiową. 
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: