Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 stycznia 2018

Ziołowo-czosnkowy kurczak w curry z cytrynami

"Zachciało mi się kurczaka nieco innego niż ten, którego piekę zazwyczaj. Dzięki cytrynom wyszło smacznie a przy tym efektownie. Inspirację był przepis znaleziony TU, chociaż nie trzymałam się go ściśle. Paprykę zamieniłam na curry i doprawiałam "na oko".

Składniki:
  • kawałki kurczaka
  • sól, pieprz
  • curry w proszku
  • zioła suszone: tymianek, rozmaryn, estragon
  • umyte i sparzone cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • masło
  • sok z cytryny
Przygotowanie: 
Porcje kurczaka posolić, popieprzyć i posypać curry. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć w formie, obłożyć plasterkami masła oraz krążkami cytryny.
Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 30 minut. Skropić sokiem z 1/2 cytryny, odwrócić porcje na drugą stronę i piec jeszcze pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz